top of page

Eén jaar remote werken met vitero


Het is bijna twaalf maanden geleden dat corona onze dagelijkse werkroutine volledig heeft veranderd. De overstap naar thuiswerken was gelukkig makkelijk voor ons, het vitero team, aangezien onze virtuele teamroom al de vaste standaard was in onze vergader- en trainingscultuur. Dus de communicatie werkte. De eigenlijke uitdaging was eerder om de stemming in het team hoog te houden en de sociale behoeften niet te verwaarlozen.


Wat hebben we geleerd?

Frequentere teamvergaderingen en plenaire vergaderingen versterken het saamhorigheidsgevoel.

  • Als je vanuit huis werkt, voel je je vaak een eenzame vechter. Dit maakt regelmatige virtuele teamvergaderingen nog belangrijker. In onze ervaring helpen alle hands meetings – met belangrijke informatie, teamrapportages, etc. – via webinars g om de teamspirit levend te houden en het overzicht over het hele bedrijf te behouden.

  • Interacties zijn vrijwel nog belangrijker. Gemeenschappelijke ervaringen verbinden en creëren samenhang. Of het nu gaat om brainstormen met een kaartvraag, projectevaluatie met punten of zelfs een stemmingsmeting met een enquête: samen uitwerken en resultaten bespreken maakt vergaderingen levendiger en brengt teams bij elkaar.

  • Open ruimtes stimuleren informele uitwisseling. De “babbel in de koffiekeuken”, die zo belangrijk is voor de teamgeest, gebeurt automatisch op kantoor. Dit is praktisch gezien moeilijker. Hier komen virtuele kamers tot hun recht: u kunt ze op elk moment direct gebruiken zonder te reserveren en zien wie er naast u praat. In ons vitero Café ontmoeten we elkaar ook graag intern voor een “quick chat” en gaan we spontaan in gesprek.

  • Kleine gebaren bewaren vriendschap. Soms zijn het maar kleine dingen die een goede dag van een slechte dag onderscheiden. Of het nu gaat om het wijzigen van quotes op het lockscreen (ingezonden door medewerkers) of digitale bedankkaartjes aan collega's: kleine, verbindende elementen zijn belangrijk voor een positieve stemming in het team.

  • Een blik zegt soms meer dan duizend woorden. Webcams die op een gerichte manier worden gebruikt, zijn geweldig - b.v. om collega's na weken thuis virtueel weer live te zien.

  • Een beetje realiteit is het zout in de virtuele soep. Voor onze virtuele kerstviering kreeg elke medewerker een pakketje per post dat alleen tijdens de viering geopend hoefde te worden. Gedeelde gissingen over de inhoud en gedeelde anticipatiebanden net zo goed als gedeelde ervaringen. Creativiteit is hier geboden.

We zijn verheugd dat de stemming in ons team (volgens onze regelmatige, interne, anonieme enquêtes) constant goed is gebleven of zelfs iets verbeterd, afhankelijk van het aspect, zelfs na bijna een jaar op afstand werken. We blijven eraan werken om dat zo te houden.


Misschien zijn er ook een of twee handige ideeën voor jou? We zouden het zeer waarderen. Meer tips voor je dagelijkse leven met werken op afstand vind je hier.


Blijf gezond!

Comments


bottom of page