top of page

Ergonomie

Meer dan 10 jaar onderzoek

De ergonomische user interface is een gevolg van meer dan 10 jaar Fraunhofer onderzoek en talrijke wetenschappelijke evaluaties. Meer dan 20 prototypes zijn getest om het meest gebruikersvriendelijke design te achterhalen.

In tegenstelling tot de andere oplossingen, maakt vitero gebruik van  metaforen uit de ‘echte wereld’, gebruiken en gewoonten uit het dagelijkse leven die een snelle oriëntatie in de virtuele ruimte garanderen. Veel bekende en erkende communicatie gewoonten worden gehandhaafd, bijvoorbeeld:

  • Tafel metafoor: De deelnemers ‘zitten’ rond een tafel. De deelnemers worden weergegeven doormiddel van zogenaamde ‘avatars’, opgesteld in een U-form. De lesstof of stukken voor de vergadering wordt op de tafel weergegeven.

  • Veranderen van plaats betekent een rolwisseling: de voorzitter zit – net als in een echte vergadering – aan het hoofd van de tafel en heeft controle over de presentatie. Zodra de presentator wisselt, verandert hij van plaats, ‘net zoals het in het echt gebeurt’.

  • Geen split-attention-effect, maar een hoge groepsbewustzijn: Alle informatie behorend bij één persoon zijn aaneengesloten; foto of webcam afbeelding, naam plaat, tekstballon, informatie betreffende de rol (doormiddel van de zetel), recht van spreken (via microfoon icoon), spreek status (via akoestische golven), presentie status (via koffie kop symbool), ‘gebaar van hand opsteken’, …
     

Ondanks de fysieke afstand voelen deelnemers zich sociaal aanwezig in vitero, waardoor een persoonlijke en geconcentreerde werkatmosfeer ontstaat. Het resultaat, een meer efficiënt communicatie proces in de virtual team room, persoonlijker en meer gestructureerd.

De opstelling van de virtual team room is vergelijkbaar met een echte vergaderruimte. Deelnemers ‘zitten’ rond een ruimte waarin wordt gepresenteerd; de presentator aan het hoofd van de tafel op een plaats met een rode tafelmicrofoon, die permanent ‘actief is’.

vitero als Virtuele Oplossing voor online overleg

Deelnemers worden gevisualiseerd doormiddel van een ‘avatar’ met een foto (of, als alternatief doormiddel van een webcam afbeelding), naam en gebaren. De audio verbinding vindt plaats doormiddel van Voice-over-IP en het gebruik van een headset of via de telefoon. In geschreven vorm kunnen deelnemers communiceren via tekst chat, kaart vragen en multi-user-board. Content wordt weergegeven in het presentatie gebied in het midden van de virtuele tafel. Of het nu een spreadsheet analyse, video, een website of een leerprogramma is – dankzij een snelle applicatie / desktop deling, zo goed als alles kan worden geïntegreerd.

Variatie en uitbreidingsmogelijkheden zijn legio in vitero. Communiceren in vitero kan georganiseerd worden zonder moderation, met moderatie of met moderatie en co-moderatie. Moderatie toolsbieden de mogelijkheid om een sessie exact hetzelfde te structureren zoals een voorzitter dit doet met een ‘face-to-face’ vergadering.

bottom of page