top of page

Virtual Classroom

Een virtual classroom is een geavanceerde online leeromgeving waarin docenten en studenten samenkomen om interactieve educatieve ervaringen te creëren. In tegenstelling tot videoconferencing-oplossingen, zoals MS Teams en Zoom, biedt een virtual classroom een meer gestructureerde en specifiek ontworpen leeromgeving voor onderwijsdoeleinden.

Een Virtual Classroom is echt wat anders dan videoconferencing, een livestream of webinar

Wat is er anders

Virtual classrooms bieden een scala aan interactieve tools, zoals virtuele whiteboards, chatfuncties, polls, quizzen, en het delen van schermen. Dit stelt docenten in staat om de leerervaring te verrijken en studenten actief te betrekken bij de les.

Interactieve Tools

01

Deze platforms integreren vaak met educatieve software, leerbeheersystemen (LMS/LXP) en tools voor het maken van lesmateriaal, waardoor docenten hun cursusmateriaal en beoordelingen beter kunnen organiseren.

Onderwijs gerichte integraties

02

Docenten hebben meer controle over de leeromgeving met functies voor het dempen van microfoons, het beheren van de deelnemerslijst, en het handhaven van orde tijdens de les.

Moderatie- en beheerfuncties

03

Docenten kunnen studenten indelen in kleinere groepen voor discussies en groepsactiviteiten. Dit bevordert samenwerking en betrokkenheid, vergelijkbaar met het opsplitsen van klaslokalen voor groepswerk.

Geavanceerde Breakout Rooms

04

Virtual classrooms bieden vaak de optie om lessen op te nemen en op te slaan, zodat studenten de inhoud later kunnen terugkijken en herzien.

Opname en archivering

05

De aanwezigheid van studenten gebeurt automatisch en zelfs de mate van activiteit per deelnemers kan worden geregistreerd, inclusief de terugkoppeling naar het LMS/LXP.

Registratie aanwezigheid (+)

06

Ervaar de verschillen

Het meest belangrijke verschil tussen een virtual classroom en standaard videoconferencing oplossingen als MS Teams en Zoom is dus de focus op educatieve doeleinden. virtual classrooms zijn specifiek ontworpen om de interactie en betrokkenheid tussen docenten en studenten te verbeteren, vergelijkbaar met een traditioneel klaslokaal, maar dan op afstand.

Een aantal voorbeelden (dit varieert per oplossing):

Elke applicatie heeft zo zijn eigen 'voors en tegens' en daarom is het verstandig om zelf te ervaren wat de verschillen zijn. Neem contact met ons op voor een afspraak, wij laten je graag zien en ervaren wat de verschillen zijn.

Referenties

Methodisch didactisch werken in een virtual classroom

Jaarlijks vergroten meer dan 1 miljoen mensen hun kennis of vaardigheden via een van de opleiders van Salta Group en profiteren meer dan 15.000 werkgevers van hun expertise en digitale leerplatformen.

Online co-creatie bij De Bouwcampus 

Stichting De Bouwcampus streeft naar samenwerking en ontwikkeling in de bouwsector door partijen samen te brengen en de dialoog aan te gaan.

evofenedex ontdekt vitero

Ondernemersvereniging evofenedex geeft sinds een aantal jaren, naast klassikale lessen, ook les via e-learning en virtual classrooms.

"vitero stelt niet teleur", vertelt Laura van den Ouden

Laura is eigenaar en trainer bij Expert Trainers. Ze geeft “Train de Trainer” trainingen en heeft een Online Academy. Ze zit 20 jaar in het vak en heeft 5 boeken geschreven over leren en ontwikkelen, waaronder een recent uitgekomen E-book: 100 online werkvormen.

bottom of page