top of page

"Met vitero is er zoveel mogelijk om een online training beter te maken"

Een gesprek met Janny van der Laan, (vitero) Trainer en Opleidingskundige. Ze leidt experts op tot trainer en helpt bij het maken van trainingen.

Voor wat voor soort sessies gebruik je vitero?

Ik gebruik vitero voor de gebruikers trainingen via Blended Communication, zodat trainers en gebruikers leren hoe ze vitero op een goede manier kunnen gebruiken. Ik laat graag de mogelijkheden zien van vitero, zodat je echt interactief aan de slag kunt. Hierbij denk ik mee over werkvormen.

Daarnaast verhuur ik samen met Karin Hornstra via www.liveonlinetrainen.nl onze online vitero trainingsruimte. Trainers die vitero uit willen proberen, maar niet direct aan een licentie willen vast zitten of voor wie het een te grote investering is, kunnen een strippenkaart bij ons afnemen. Onze klanten krijgen ook eerst een gebruikerstraining en we helpen ze op weg om trainingen goed vorm te geven. Daarnaast gebruik ik het om zelf trainingen te geven in mijn eigen vakgebied.

Heb je andere applicaties gebruikt/gebruik je andere applicaties?

Ik heb Zoom gebruikt en lang geleden Adobe Connect.

Waarin onderscheidt vitero zich?

Vitero onderscheidt zich allereerst doordat de deelnemers om een tafel zitten (met een avatar). Op de tafel ligt er bijvoorbeeld een dia presentatie. Het mooie en fijne van vitero vind ik dat het niet primair gebaseerd is op videocommunicatie. Dit kan namelijk ook voor extra prikkels zorgen. Wel heb je interactiemogelijkheden, zoals een hand opsteken, smileys, applaus geven, duim omhoog of omlaag , enquêtes en forums. Daarnaast zijn er de sub-rooms zodat deelnemers in een klein gezelschap verder kunnen praten of brainstormen over een onderwerp. Ook kun je voorafgaand aan de training in de sub-room een opdracht klaar leggen voor de deelnemers. En kun je natuurlijk je scherm delen. Uiteraard kun je beeld van een webcam delen, maar dit is voor mij niet essentieel om contact te hebben met een deelnemer. Vitero vind ik heel erg intuïtief. Dit hoor ik ook van mijn deelnemers terug.

Heb je vitero je snel eigen kunnen maken?

Ik kon snel werken met vitero. In het begin ging dit natuurlijk met wat vallen en opstaan, maar de software is gemakkelijk te gebruiken.

Hoe ervaren deelnemers de sessies in vitero? Kun je dit onderbouwen met voorbeelden?

Deelnemers zijn verrast over vitero. Met name over het feit dat de opstelling anders is dan bij andere applicaties en dat je niet standaard met een webcam in beeld bent.

Deelnemers die veel online zijn voor een overleg of training moeten er even aan wennen dat ze geen video hebben. Na afloop geven ze echter aan dat ze het heel fijn vonden zonder webcam. Het is veel rustiger en er is meer focus op het onderwerp van de training.

Hoe is de ervaring/samenwerking met Blended Communication?

De samenwerking met Blended Communication is goed. Als er iets onduidelijk is, staat het team voor je klaar.

Heb je nog iets toe te voegen? Ik zie nog veel trainers met name zenden tijdens het geven van een online training. Begrijpelijk, maar om een interactieve training te geven moet je je echt verdiepen in de tool en de mogelijkheden daarvan en dat kost gewoonweg (leer)tijd.

Met vitero is er zoveel mogelijk om je training echt beter en interactiever te maken, zodat het geleerde ook echt beklijfd bij je deelnemers. Ik help trainers daar dan ook graag mee zodat ze er snel mee aan de slag kunnen.

Comments


bottom of page