top of page

Lieve technologie

Is er eigenlijk al voor jou geklapt deze week?


Natuurlijk zijn onze verpleegkundigen en andere helden in de vitale beroepen onmisbaar, maar lief internet, programma om te videobellen en digitaal leerbord, wat ben jij ook enorm belangrijk voor ons!


Ik weet het. Velen hebben jou gevreesd en vervloekt. Toen het internet in opkomst was, werd vaak de vraag gesteld: “waar hebben we dat allemaal voor nodig?” Waarom een iPad, want je had toch al een laptop? Techy-savvy was voor veel mensen een exotisch woord. Ja technologie, met hele volksstammen heb je een haat-liefde verhouding gehad, maar nu begrijpt iedereen pas echt wat je voor ons betekent. En ik zeg het eerlijk: ik heb je als geen ander nodig. En met mij een hele samenleving.


Ik werk nu alleen nog maar vanuit huis met een paar miljoen andere Nederlanders. Beneden zitten de kinderen te Neflixen, uh, te leren op de iPad. Mijn overbuurvrouw zit op Skype te bellen met haar kleinkinderen. Op de whatsapp komen meer appjes binnen dan ooit. Het leven gaat bijna echt gewoon door. Super fijn, toch?

Maar ik hoor en zie ook vaak mensen zuchten “waarom werkt het niet?”

Langzaam maar zeker word jij trager. Had je dat al door? Ik weet het, je bent overbelast. Net als onze minister heb je een loodzware taak, want 24/7 snoepen wij bandbreedte van jou af en doen wij een beroep op jou. Dat eist zijn tol, maar jij kan niet aftreden. Niet nu. Dat doe je niet, toch? Respect! Je ondergaat alles nederig en lijdzaam help je ons verder. Ik klaag nog niet, technologie. Onder ons gezegd: ik vind het best nostalgisch. Het doet me denken aan de eerste modems die uren de telefoonlijn bezet hielden en de responstijden van weleer. Dichtbij een modem zitten en een krakende lijn…zucht. Ik moet de kinderen nog eens uitleggen hoe dat vroeger was. Aankomende week laat ik je iets meer met rust, en zal ik in plaats van 5 keer op een link drukken een kopje koffie halen en even wachten om jou de tijd te geven, OK? Ik ga nu een boek lezen. Dan kan jij even lekker bijkomen.

Tot snel weer!


Comentários


bottom of page